Nalazite se ovdje: O nama Tko je tko?
Donacije

Tko je tko

u društvu IRANDUSTAN?

Azra1. Azra Abadžić Navaey (Navai), članica Izvršnog odbora, rođena u Zagrebu 1976. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je dvopredmetni studij Turkologije i Francuskog jezika i književnosti. Na istom je fakultetu završila poslijediplomski studij književnosti, obranivši doktorski rad 2013. godine. Od 2004. radi na Katedri za turkologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje izvodi nastavu iz starije i moderne turske književnosti, islamske civilizacije i perzijskog jezika. Povremeno prevodi s perzijskog i turskog te sudjeluje u organizaciji javnih tribina i predavanja vezanih za književnost i kulturnu povijest orijentalnih naroda.

Ebtehaj2. Ebtehaj Navaey (Ebtehadž Navai), predsjednik i član Izvršnog odbora, rođen je u Iranu 1965. godine. U Zagrebu živi od 1987. Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je stomatologiju i specijalistički studij ortodoncije. Radi u struci od 1998. kao specijalist ortodont. U slobodno vrijeme bavi se književnim prevođenjem s perzijskog na hrvatski i obrnuto. Autor je zapaženog prijevoda perzijske poezije Budi biser, biser budi (VBZ, Zagreb, 2010., 2012)., perzijsko-hrvatskog rječnika i nekoliko priručnika za učenje perzijskog jezika. U Iranu je objavio prijevode proznih djela Miljenka Jergovića i Danila Kiša. Član je Hrvatskog društva književnih prevodilaca. Vanjski je suradnik i savjetnik HRT-a za prevođenje filmova i dokumentaraca.

Darko3. Darko Milošić, član Izvršnog odbora, rođen je u Zagrebu 1967. godine. Završio je studij književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao srednjoškolski nastavnik. Bavio se prevođenjem s engleskog jezika, osobito stručne i popularne literature iz psihologije, pedagogije, teologije i publicistike. Od 2008. piše blog pod pseudonimom "gospon profesor". Objavio je zbirke eseja 55 lakih komada i Novi laki komadi. Član je Hrvatskog društva pisaca. Radi kao urednik u izdavačkoj kući Sandorf.

4.TEA KRIZMANIĆ rođena 13. rujna 1989. godine u Zadru, Republika Hrvatska. Nakon završene Gimnazije, 2010. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upisuje studij Orijentalne filologije, studijsku grupu Perzijski jezik i književnost. Nakon završenog prvog ciklusa u trajanju tri godine upisuje i magistarski studij na istom odsjeku te stiče akademsku titulu magistra perzijskoga jezika i književnosti. Tijekom studiranja sudjelovala je u organiziranju međunarodne konferencije za perzijanizirana društva održanoj u Sarajevu 2013. godine, a 2016. godine u Teheranu sudjeluje u ljetnoj školi perzijskog jezika organizirane od strane Sveučilišta Allameh Tabataba’i u Teheranu i Fondacije Sa’di. Govori engleski, talijanski i perzijski jezik.

5. VESNA IVEZIĆ Rođena u Sisku gdje je završila gimnaziju i srednju glazbenu školu. Diplomirala filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala na Odsjeku za sociologiju, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Povremeno vanjska suradnica različitih dnevnih tiskovina u Hrvatskoj (teme: kultura, umjetnost, ekologija, društvene teme ,religija). Organizatorica i jedna od pokretačica Bunker festivala zabranjivanih i zaboravljenih filmova u Puli, u okviru kojeg se održava i okrugli stol posvećen slobodi stvaralaštva i pitanju položaja autora.. Zaposlena u Centru za filozofiju medija u Zagrebu ( izvršna urednica znanstvenog časopisa In medias res) Sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim simpozijima, filozofskim, sociološkim i interdisciplinarnim, te objavljivala radove u znanstvenim i literarnim časopisima. Članica je Udruženja likovnih umjetnika i književnih stvaralaca ULIKS iz Pule, u statusu slobodnog umjetnika. Članica Hrvatskog društva pisaca (HDP), Hrvatskog sociološkog društva (HSD), Hrvatskog filozofskog društva (HFD)

6. FRANKO ĆORIĆ Dr. sc. Franko Ćorić, povjesničar umjetnosti Rođen 15. veljače 1976. godine u Metkoviću. Osnovnu školu i opću gimnaziju Vladimira Nazora završio u Splitu, a studij povijesti umjetnosti i germanistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorski rad o službi zaštite kulturne baštine u Austro-Ugarskoj Monarhiji obranio 2010. godine. Od 2015. godine je docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveni interesi su mu povijest i teorija konzerviranja, veze s njemačkim govornim područjem te suvremena konzervatorska teorija i praksa. Osobni interesi su mnogobrojni: kultura, umjetnost, duhovnost, povijest, putovanja, gastronomija i jezici. Govori i piše njemački i engleski, a služi se i talijanskim i portugalskim jezikom. U slobodno vrijeme se bavi prevođenjem i slikarstvom. Od 2016. godine pokazuje rastuće zanimanje za iransku kulturu i umjetnost.

7. VEDRAN OBUĆINA Vedran Obućina (rođen 1982) je hrvatski politolog i teolog, svećenik Ortodoksne starokatoličke crkve. Radi kao politički analitičar za Poljsku narodnu banku, Advance.hr i Al Jazeera Balkans, gdje se često bavi bliskoistočnim temama. Doktorant je na Sveučilištu u Regensburgu, u Njemačkoj, gdje radi istraživanje na temu pomirenja na osnovi religije, što mu je glavni znanstveni interes. U Iranu je boravio više puta, pri čemu je obavio i znanstveno istraživanje o iranskoj semiotici na temelju proučavanja divar negari u Teheranu. Govori perzijski jezik, te je vodio školu za učenje perzijskog jezika u Rijeci s dozvolom zaklade Bonijade Saadi. Surađivao je ili još danas surađuje s Kulturnim centrom veleposlanstva IR Iran, fondacijama Ibn Sina i Mulla Sadra u Sarajevu, udrugom Baština duhovnosti u Mostaru, Međunarodnim centrom za međureligijski dijalog na sveučilištu Al-Mustafa u Komu. Autor je knjige "Politički sustav Islamske Republike Iran" koju je izdao Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Pisao je i o iranskoj kulturi, planinarstvu, običajima i gastronomiji u Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji, u časopisu Hrvatski planinar, na svom portalu za gastronomsku kulturu i baštinu Taste of Adriatic, te u aktivnostima kroz Irandustan, Klub mladih Rijeka, Islamski centar Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci te kroz znanstvene seminare i konferencije.

Sponzori

Sponzori

Hrvatsko-iransko društvo

IRANDUSTAN

Reg broj: 21011903 OiB: 98988983526 info(at)hid-irandustan.hr Predsjednik: Ebtehaj Navaey predsjednik(at)hid-irandustan.hr Dopredsjednik: Tea Krizmanić dopredsjednik(at)hid-irandustan.hr Tajnik: Franko Ćorić tajnik(at)hid-irandustan.hr

HIR-Irandustan © 2016 - . Sva prava pridržana.