Nalazite se ovdje: O Iranu Kultura Umjetnost Staklarstvo
Donacije

Staklarstvo

Staklarstvo1Ljudi na iranskom platou uvijek su pokazivali svoje vještine u rezanju i graviranju stakla, umjetnosti staklarstva koju u Iranu zovu Šiše-kari. Arheolozi, međutim, nisu do sada pronašli ni jedan lokalitet koji bi ukazivao da se tamo nalazila staklarska proizvodnja. Zbog toga je slika razvoja staklarstva u Iranu nepotpuna. Najraniji stakleni predmeti u Iranu mogu se pripisati Elamitima. Iskapanja u Čoga Zanbilu otkrila su velik broj staklenih cijevi koje su bile položene usporedno vodoravno u prozorske okvire. Uz to, pronađeni su dijelovi staklene glazure korišteni za okoravanje pločica i zemljanih perli, od kojih su neke izrađene od staklene glazure. Zemljane perle, glazirane pločice i staklene perle iskopane na takvim arhaičnim mjestima poput Suze, Zivija i Hasanlua pokazuju da se izrada takvih predmeta nastavila i u ahemenidskom razdoblju.

Početkom ahemenidskog razdoblja započeo je razvojni stupanj u izradi staklenih predmeta u smislu dizajna i uzoraka. Očigledno, partsko razdoblje je razdoblje stagnacije za staklarske umjetnike, zbog ratova između Parta i Seleukida; ipak je nastavljeno kako razumijemo iz staklenih posuda pronađenih na arhaičnim partskim lokalitetima, posebno Nise, prvog partskog glavnog grada. Sasanidsko doba može se smatrati vrhuncem staklarske umjetnosti prije islama. Iskapanja velikog broja staklenih predmeta u različitim oblicima i za različite svrhe sa arhaičnih lokaliteta potvrđuju ove tvrdnje. Glavni tip dekoracije za staklene posude ovog razdoblja bilo je rezati ih u različite uzorke osobito u obliku saća koji su se često koristili na polukuglastim peharima i drugim posudama. Najzanimljiviji predmeti među sasanidskim staklom koji se mogu naći od sjeverozapada do jugozapada Irana su oni dekorirani na kotaču za rezanje. Sa dubljim rezovima u odnosu na rimsko staklo, Sasanidski stakleni predmeti su privlačniji i poznatiji. U Sasanidskom carstvu bilo je više centara za izradu stakla poput južne Mezopotamije, Ktezifonta, pokrajine Gilan, zapadnog Alborza, Suze i Reja. U ranim islamskim stoljećima sasanidska tehnika je nastavljena i postepeno stopljena sa islamskim motivima i uzorcima. Koristili su dvije tehnike puhanja, slobodnu za tanje predmete i kalupljenu za deblje predmete. Deblje su kao i u sasanidsko doba rezbarili, dok su se tanje rezbarile površinskim linijama sa cvjetnim motivima, geometrijskim uzorcima, te čak i životinjskim uzorcima i inkripcijama.

Staklarstvo tijekom Srednjeg vijeka

Staklarstvo2U ranom post-islamskom razdoblju, nije bilo naglih promjena u proizvodnji stakla u Iranu. S vremena na vrijeme,napravljeni su neki funkcionalni radovi od zelenog nečistog stakla. Malo po malo, razvili su se i varirali oblici do doba Seldžuka kad su neki zajednički proizvodni procesi potpuno napušteni.

Puhanje u kalupima postala je gotovo dominantna tehnika za proizvodnju većine stakla. Postojale su tri jednostavne metode koje su se koristile u izradi stakla od kojih je graviranje na kotaču bilo najvažnije provodi s umjetničkog gledišta.

Zatim, početkom Abasidskog doba, u graviranju stakla nastale su tri slične, ali različite tehničke metode: 1) graviranje za oblikovanje reljefnih uzoraka; 2) izravno rezanje na reljefnim uzorcima, i 3) kombinacija ove dvije metode.

Dekoracije su bile ovalni uzorci i reljefna dugmad izrađena uglavnom na bocama, posudama, bokalima i posebice bočicama za parfeme. Ponekad, je također korištena srebrna smjesa za mrlje žute boje na staklu u Egiptu, Damasku i Iranu.

Staklarstvo danas

Iran je jedna od rijetkih zemalja u svijetu s naprednom industrijom za puhanje stakla, koja ima 4000 godina tradicije iza sebe. U današnje vrijeme, staklo se proizvodi uglavnom u Teheranu, Majmandu u pokrajini Fars i Tezendže, selu u središnjem Iranu.

Sponzori

Sponzori

Hrvatsko-iransko društvo

IRANDUSTAN

Reg broj: 21011903 OiB: 98988983526 info(at)hid-irandustan.hr Predsjednik: Ebtehaj Navaey predsjednik(at)hid-irandustan.hr Dopredsjednik: Tea Krizmanić dopredsjednik(at)hid-irandustan.hr Tajnik: Franko Ćorić tajnik(at)hid-irandustan.hr

HIR-Irandustan © 2016 - . Sva prava pridržana.